Luke nummer 9

«Ut på tur aldri sur», sier nordmenn. Og 9 desember går ferden til øya Sjur. Opprinnelig var Sjursøya en frittliggende nydelig ruvende øy, med furu og fjell. Alt var på stell hver eneste kveld. «Professorøya» ble den kalt fordi intellektuelle sommergjester rodde over. Forfatteren Johan Borgen kalte øya «Bunnefjordens tapte ø». Og det gikk faktisk troll i ord. For hus og hytter ble revet, terrenget minert og alt ble jevnet med jorden. Den ble industrihavn i den vakre fjorden.

Under krigen ble det Wermachts base. I dag er det Bulk -og database. Historier som går tapt skal ikke glemmes. De skal deles og sendes. Akkurat som pakkene til Bring.

Øya med ni liv får et 9 tall skapt av en kunstner som har vært ute en vinternatt før. Gatas poesi uttrykt med maleri. Nå søkes det i dybden etter større mening. «Jeg søker gammel kunnskap som katalysator for en ny». Og hvor passer bedre enn å lete på «Den tapte ø»?

Den 9 desember plasseres kunsten opp på ytringsfrihetens høyeste topp. En kunstner med lang bane som fløytemelder, trekker denne kvelden opp en eldre årgang flaskepost fra fortidens vinkjeller. Men i kontrast til Puttiputtiplott ender ikke denne historien godt. I dette narrative minefeltet blekner selv «Piken med svovelstikkene» for her vil det regne politisk svovel og aske. Fortellingen er salt i såret, selv for den mørkeste tiden på året. Men en stjerne på himmelhvelvet byr på innsikt og lys i mørket,og minner om at vi ikke må glemme; at demokrati er en ytterst sårbar blemme, også der vi hører hjemme.

AD_VENT Kunsten å vente – er en utradisjonell julekalender som byr på unike kunstopplevelser i offentlig rom. Lukene i kalenderen er ekte dører i byen og tallene er ekte husnummer. Tallet på luken er både adressen og datoen. Bak dørene skjuler det seg overraskelser i form av billedkunst musikk, litteratur, teater, performance eller dans.

Vi vil rette en stor takk til Kulturetaten i Oslo, KORO og Kulturrådet for deres positive engasjement og finansielle støtte. Dette gjør det mulig for AD_VENT å kunne gi Oslos befolkning unike kunstopplevelser i «ventetiden» – helt gratis.