Luke nummer 14

Skyskrapere skaper skyhøye forventinger, urban takhøyde - og stor fallhøyde. Da Postgirobygget sto ferdig i 1976 var det både Norges høyeste og mest utskjelte bygg. Mange følte at kolossen Rolf Ch. Krognes hadde tegnet var fullstendig umusikalsk i forhold til den gamle bystrukturen. Tiden skulle vise at hans storslåtte horn satte tonen for hele området. I tillegg ga det navn til et av Norges største rockeband!

I 2001 skapte arkitekt HRTB «Forandring» og døpte det til «Posten». Monoklossen ble jazzet opp og forvandlet til et stereotårn. Så ble det strukket opp en hel oktav høyere. Siden den gang har hele området satt opp tempo med en voldsom rytme. Posten, Oslo Plaza, Byporten, og Oslo City har blitt «Down Town» i det nye metropolis. Nå vil Nordisk Ministerråd slå på de aller største paukene og har pekt ut det kobberbeslåtte tårnet til å bli et nytt instrument for utvikling av et miljøfyrtårn. Og inspirert fra norske fjell, skal det ha et «rock solid» energiforbruk.

Men overraskelsen bak i Luke 14 sparer overhodet ikke på energien. I den urbane jungelen får Oslos beboere oppleve et groovy samspill mellom mange kunstnere. De spiller på høyt og lavt, lekent og stringent, rytmisk stammende, varmt jammende. Forberedt og improvisert. Subkulturen og høyblokka møter hverandre bokstavelig talt i døra denne kvelden. Dette er HIP kunst av sitt eget slag, som får mellomgulvet til å dunke og øyne til å blunke. AD_VENT gir bånn bass den 14 desember.

Kunstneren som skal telle opp til 14 skaper kunst ut ifra en høy intellektuell overbygning. Satt inn i et urbant landskap bruker kunstneren lyset som instrument. Bildene som skapes i vår hjerne spiller på vår evne til å se. Resultatet åpenbarer seg som lyn fra klar himmel.

AD_VENT Kunsten å vente – er en utradisjonell julekalender som byr på unike kunstopplevelser i offentlig rom. Lukene i kalenderen er ekte dører i byen og tallene er ekte husnummer. Tallet på luken er både adressen og datoen. Bak dørene skjuler det seg overraskelser i form av billedkunst musikk, litteratur, teater, performance eller dans.

Vi vil rette en stor takk til Kulturetaten i Oslo, KORO og Kulturrådet for deres positive engasjement og finansielle støtte. Dette gjør det mulig for AD_VENT å kunne gi Oslos befolkning unike kunstopplevelser i «ventetiden» – helt gratis.