Luke nummer 10

Gjør porten høy, gjør døren vid - på en skala fra en til ni er dette huset nummer ti! Adressen er utsøkt, huset et mesterverk og i kveld dukker ekstra mange kunstnere opp.

Villa Stenersen er Norges mest ikoniske hus, med synlige søyler og luftige rom i funksjonalismens ånd. Stjernearkitekt Arne Korsmo, som var inspirert av Le Corbusier, tegnet bygget for forretningsmannen, forfatteren og kunstsamleren Rolf Stenersen. Huset var bolig for familien, men også galleri og visningssted for Stenersens store kunstsamling. Under den kalde krigen brukte statsminister Oddvar Norli villaen som statsministerbolig, men flyttet ut etter to år fordi det var for kaldt… Villa Stenersen kom til slutt inn i varmen og eies i dag av Nasjonalmuseet. Stenersen-samlingen, som inneholder mange av Edvard Munchs verker, er blitt del av det nye Munchmuseet.

Nuller og ett-tall er byggesteiner i den avanserte digitale arkitekturen. Den intelligente kunstneren som skaper tallet 10 på dagens luke har virkelig sett lyset. Han bruker strålende tallmagi.

Så flytter et internasjonalt kunstnerkollektiv inn. Villaen Stenersen blir Villa Villekulla. Mennesker, lyder, dører, ansikter, vinduer, armer, lys, vegger, ord og bein. Alt smelter sammen og alt blir kunst. Grenseløs ti-veis kommunikasjon finner sted og tid og rom blir et scenisk fyrverkeri som ingen kommer til å glemme. I det hvite huset på Vinderen skapes fargerik kunsthistorie den 10 desember. Det kjennes som om hele verden kommer på besøk.

Ti, ni, åtte, syv, seks, fem, fire, tre, to, en. Vi sees i Tuengen allé 10

AD_VENT Kunsten å vente – er en utradisjonell julekalender som byr på unike kunstopplevelser i offentlig rom. Lukene i kalenderen er ekte dører i byen og tallene er ekte husnummer. Tallet på luken er både adressen og datoen. Bak dørene skjuler det seg overraskelser i form av billedkunst musikk, litteratur, teater, performance eller dans.

Vi vil rette en stor takk til Kulturetaten i Oslo, KORO og Kulturrådet for deres positive engasjement og finansielle støtte. Dette gjør det mulig for AD_VENT å kunne gi Oslos befolkning unike kunstopplevelser i «ventetiden» – helt gratis.