Luke nummer 1

Den første desember starter årets AD_VENT med et smell. Og det hos selveste Alfred Nobel. Fredssenteret er oppkalt etter mannen som først oppfant dynamitten og så det bombastiske ansvaret en slik oppfinnelse medfører. Pyro-geniet testamenterte derfor alt til global kunnskap, fred og samvittighet. Nobel Fredssenter gir publikum nøkkelen til å forstå Nobels intellektuelle arv. Samtidig åpner de døren på vidt gap for å invitere inn til fredsprisvinnernes håp og visjoner for menneskerettigheter, demokrati og ytringsfrihet.

Plassen er oppkalt etter Brynjulf Bull; statsadvokaten for landssviksaker som ble ordfører, og som brant lidenskapelig for teater, musikk og kultur. I området hvor Bull fikk bygget Konserthuset, har det nå blitt krutt i byutviklingen. Der Vestbanen lå har både Nobels Fredssenter og Nasjonalmuseet sprengt seg fram som optimistiske løvetann i bybildet. Nobel og Bull var energiske enere. Det er også kunstnerne som har skapt innholdet til Luke 1:

Tallet er skapt av en kunstner som har krysset både landegrenser, etniske, kulturelle, og ikke minst personlige grenser på veien langt syd for ekvator til «the first world» og Norge. Det kunstnerisk materiale tar ofte utgangspunkt egne erfaringer av hybride, konfliktfulle temaer og menneskelige dilemmaer satt inn i en større global kontekst. Selv om kunstneren ofte bruker seg selv, er et engasjement for å åpne dører for andre kunstnere like sterkt. En ekte Nobel. Derfor er det naturlig at AD_VENTs tall nummer 1 er skapt av kunstneren som sier «Når jeg ser for meg tallet 1 så ser jeg projeksjonen av et menneske, et individ, en entitet, en fremmed som venter og lengter, kanskje på sitt eget selv»

Kunstneren som skjuler seg bak Luke 1 er også «one of a kind» med sitt solo show. En «menneskelige kanonkule» i form av en multikunstner har katapultert seg selv fra det trygge scenerommet og ut i den store offentligheten med en eksplosiv kraft. Når døren blåser opp setter kunstneren formelig fyr på seg selv i en blanding av fri performance, dans og koreografi. Ved å bruke kroppen som detektor utforsker kunstneren den underliggende sprengkraften i det daglige liv. En knallsterk performance som sprenger skillet mellom kunst, media, populærkultur og influensere. Resultatet er et fargerikt fyrverkeri av ballett, rap, mote og drag.

Lunten er tent. Snart er det AD_VENT.

AD_VENT Kunsten å vente – er en utradisjonell julekalender som byr på unike kunstopplevelser i offentlig rom. Lukene i kalenderen er ekte dører i byen og tallene er ekte husnummer. Tallet på luken er både adressen og datoen. Bak dørene skjuler det seg overraskelser i form av billedkunst musikk, litteratur, teater, performance eller dans.

Vi vil rette en stor takk til Kulturetaten i Oslo, KORO og Kulturrådet for deres positive engasjement og finansielle støtte. Dette gjør det mulig for AD_VENT å kunne gi Oslos befolkning unike kunstopplevelser i «ventetiden» – helt gratis.