Luke nummer 16

Når den store jernporten i Hausmanns Gate 16 åpner 16 desember, setter vi inn støtet. I dag er bygget best kjent som DogA, men opprinnelig var dette inngangen til transformatorstasjonen som sørget for strømforsyning til Oslos trikker og gatelys. De seneste årene har stasjonen selv blitt transformert — til et sted for høyspent urban energi.
Området mellom Akerselva og Hausmannskvartalene var fra 60-tallet til 80-tallet preget av fysisk og sosialt forfall, som mange av leiegårdsområdene på østkanten på den tiden. Det foregikk åpenlyst salg av smuglersprit på Ankertorvet, og næringsdrivende i strøket klaget over at politiet ikke grep inn mot kriminaliteten som preget gatebildet. På 2000 tallet snudde strømmen. Etter en voldsom gentrifisering på Grünerløkka, ble bydelen Oslos nye Mainstream. I Akerselva, som før var industrialisert og derfor sterkt forurenset, fant sågar laksen veien tilbake «Up Stream». Området rundt legendariske Akerselva, som før definerte klasseskillet mellom øst og vest, ble rotoren i Kulturaksen; institusjoner for design, billedkunst, arkitektur og musikk, generatorer i byens vibrerende kulturliv. Bak luken skjuler det seg to eklektiske kunstnere som har skapt stor begeistring med sitt gnistrende samarbeid. De bryter barrierer mellom høyt og lavt, mellom pluss og minus, med sine metaforiske, ordrike hverdagslige skildringer. Alt vakkert og presist akkopagnert av lekfulle og minimalistiske atmosfærer. Oslo får en fulladet performance i form av en strøm fin-modulerte tanker, servert med full musikalsk impedans. Dette blir en elektrisk!Tallet 16 er skapt av en fotograf som med sitt skarpe laserblikk observerer og skildrer amplitudene i byrommet. Han fanger lysets refleksjoner av bevegelser og viser spenningen mellom mennesker, arkitektur og alt imellom. Tallet er derfor laget av ladde fotoner.
Vi venter i spenning!

NB! AD_VENT følger alle regler for smitteverntiltak som gjelder arrangementer i offentlige rom. Vi ber derfor alle om å holde god avstand til hverandre under arrangementet. Hvis du føler deg syk eller har symptomer så hold deg hjemme!

AD_VENT Kunsten å vente – er en utradisjonell julekalender som byr på unike kunstopplevelser i offentlig rom. Lukene i kalenderen er ekte dører i byen og tallene er ekte husnummer. Tallet på luken er både adressen og datoen. Bak dørene skjuler det seg overraskelser i form av billedkunst musikk, litteratur, teater, performance eller dans.

Vi vil rette en stor takk til Kulturetaten i Oslo, KORO og Kulturrådet for deres positive engasjement og finansielle støtte. Dette gjør det mulig for AD_VENT å kunne gi Oslos befolkning unike kunstopplevelser i «ventetiden» – helt gratis.