Luke nummer 15

Det første som møter deg i Munkedamsveien 15 er en stor garasjeport inn til et digert parkeringshus i Vika. En port som alltid står åpen.Garasjer er kjent som fristeder fulle av mystikk; de representerer et crash mellom rom for lagring og usensurert kreativitet. I USA er Garage Band et begrep siden de fleste store musikere startet nettopp i garasjen. I Russland er garasjekultur en subkultur som fristed for menn blant menn, ikke biler. Et sted hvor det sosialiseres, leses, drikkes, males, snekres eller spilles. I Norge sier vi «ut i det fri», mens bak de lukkede ståldørene i de post-sovjetiske selvbygde garasjene, feirer russiske menn «inn i det fri».Hele området rundt det nye Nasjonalmuseet har de siste årene utviklet seg til å bli Oslos aller dyreste eiendommer. Derfor er det lett å glemme at dette tidligere var et av de verste og mest forslummede områdene i hele Oslo. Den forfalne forstadsbebyggelsen ble kalt Røverstatene. Gatene hadde kallenavn etter ”ville” afrikanske land som Tunis og Algiers, og det hersket ekstrem fattigdom og lovløse tilstander. Slummens slum var kjent som et sted for byens løse fugler. I Munkedamsveien 15 er det i dag mest parkerte biler, men på kalde vinterkvelder er det også varmestuen og fristedet til skatere. Bak luke 15 skjuler det seg Performance skapt av en internasjonal kunstner innen dans og koreografi. Med sitt samfunnskritiske språk, gestaltet som fysiske poesier, kroppslige ritualer og bevegelige protester søker kunstneren ofte ulike rom for sin praksis. Alt fra operascener til private hjem, eller som nå, i et parkeringshus, blir scener for kroppslig bevegelseskunst. Tallet 15 er laget av en scenograf som kan kunsten å forvandle eksisterende steder med sine signifikante projeksjoner. Dette blir lag på lag med kunst, så ikke parker hjemme på sofaen denne kvelden. Få med deg Garasjekulturen i Munkedamsveien 15.

AD_VENT Kunsten å vente – er en utradisjonell julekalender som byr på unike kunstopplevelser i offentlig rom. Lukene i kalenderen er ekte dører i byen og tallene er ekte husnummer. Tallet på luken er både adressen og datoen. Bak dørene skjuler det seg overraskelser i form av billedkunst musikk, litteratur, teater, performance eller dans.

Vi vil rette en stor takk til Kulturetaten i Oslo, KORO og Kulturrådet for deres positive engasjement og finansielle støtte. Dette gjør det mulig for AD_VENT å kunne gi Oslos befolkning unike kunstopplevelser i «ventetiden» – helt gratis.