Luke nummer 13

Luke nummer 13 er en massiv hvit dobbeltdør på toppen av trappen til Ladegården i Gamlebyen. Barokkbygningen fra 1725 er bygget på kjelleren til middelalderens Bispeborg, og skulle være med på å sikre forsyninger til Akershus slott og festning da byen ble flyttet og het Christiana. Luke 13 åpner døren for en blanding av tung mystikk, historie, kritisk tenkning, utopia og science fiction. Overtro sier at 13 bringer ulykke, mens i førkristen tid var det et lykketall og tegn på fruktbarhet. Tretten representerte femininitet, fordi det tilsvarte antall månesykluser i løpet av et år (28 x 13 =364). Da solkalenderen triumferte over månen, ble tallet tretten anathema. Bak luken skjuler det seg en av nåtidens største kvinnelige dramatikere og samtidsforfattere, kjent for sine sterke selvbiografiske arbeider. Ladegården blir skarpladet når kunstneren bruker stedet som scene for temaer om oppvekst, språk, makt, identitet og sosiale normer. Her blir søkelyset satt på historier som aldri blir fortalt, som vil gripe tak i en og sette dype spor. Billedkunstneren som har skapt dette mytiske tallet på døren er ikke mindre dramatisk. Et brennende engasjement i kultisk overtro om verdens undergang, blandet med kunnskaps-kåthet om moderne astrofysikk, resulterer i et oppslukende kunstnerisk univers hvor lysets håp blir truet av mørk materie. Navnet på begge kunstnerne blir avslørt når luken åpnes.

AD_VENT Kunsten å vente – er en utradisjonell julekalender som byr på unike kunstopplevelser i offentlig rom. Lukene i kalenderen er ekte dører i byen og tallene er ekte husnummer. Tallet på luken er både adressen og datoen. Bak dørene skjuler det seg overraskelser i form av billedkunst musikk, litteratur, teater, performance eller dans.

Vi vil rette en stor takk til Kulturetaten i Oslo, KORO og Kulturrådet for deres positive engasjement og finansielle støtte. Dette gjør det mulig for AD_VENT å kunne gi Oslos befolkning unike kunstopplevelser i «ventetiden» – helt gratis.