Luke nummer 22

Gimle er i norrøn mytologi den vakreste salen i Åsgard, med tak dekket av gull. Hit skal ifølge Den yngre Edda de overlevende etter Ragnarok komme. Gimle beskrives som det vakreste stedet på jorda, såvel som samlingssalen i Åsgard, hvor rettferdighetens krigere skal komme etter døden. Gimle i Oslo på toppen av Bygdøy Allé, er oppkalt etter denne gyldne Gudesalen.

Når årets siste luke i AD_VENT 2021 åpner på Gimle, er det ikke helt tilfeldig. Det var et lett valg. I en herskapsvilla i Frederik Stangs gate 22 - midt i mot Gimle kino, ligger hovedkontoret til Nordic Choice Hotels. Grunnleggeren begynte karrieren som jordbærselger. «Fine jordbær, raue jordbær hele væla er bære jordbær, finn et strå og træ dom på» sang Prøysen. «Og leve lykkelig med sukker på …» sang jordbærselgeren.


Nordic Choice sin imponerende samling av internasjonal samtidskunst er mangfoldig fargerik -og ikke innelåst i en kurv. Kulturelle fruktfat er fordelt på alle hoteller og kontorer, fordi de har skjønt det: Kulturell Kapital = Sosial Kapital.

Til den himmelske gullsal hos den sympatiske “jordgubben” på Gimle bringer Ad_vent med seg jordisk kunst i sin urform; Word by Mouth. Og et levende dyr! Kunstnere med energi og skeive blikk eksploderer i en teatral satirisk og humoristisk performance og tilbyr publikum «selvplukk» av kunstuttrykk. Her blir det gode minner …og gærne minner. Det blir kunst med sukker på… Me itte ælle er tredd på strå…

Tallkunstneren til luke 22 er en ny spire innenfor kunstfeltet, men har lange røtter - helt tilbake til Asia. Tallet tjueto, -som to tvillinger av tallet to, fletter bokstavlig kulturer sammen til et enestående kunstverk. De flettes inn i en folkelig fargerik parandi.

GO JOL.

AD_VENT Kunsten å vente – er en utradisjonell julekalender som byr på unike kunstopplevelser i offentlig rom. Lukene i kalenderen er ekte dører i byen og tallene er ekte husnummer. Tallet på luken er både adressen og datoen. Bak dørene skjuler det seg overraskelser i form av billedkunst musikk, litteratur, teater, performance eller dans.

Vi vil rette en stor takk til Kulturetaten i Oslo, KORO og Kulturrådet for deres positive engasjement og finansielle støtte. Dette gjør det mulig for AD_VENT å kunne gi Oslos befolkning unike kunstopplevelser i «ventetiden» – helt gratis.