Luke nummer 2

Bydelen Økern ligger østenfor solsenger og vestenfor måne - med stjerne. Tidligere var bydelen Oslo Dark Side hvor Fellesslakteriet, Statens Lånekasse, Vegvesenet og Vinmonopolets spritfabrikk styrte med Statlig kraft. Her var det firefelts studielån, renters renter og i tunnelsyn uten tunnel. Men så - kom en bølge av forandringer med både tunnel og det berømte lyset i den andre enden. Veiene er lagt i rør - mens brobekken skal ut av sitt rør og endelig få sildre i solen. Økern har fått sitt eget bad; En Noas Ark snudd opp ned, like turkis som Middelhavet og fylt av klar optimisme. Det er derfor Ad_Vent er her den andre desember.

Mens noen tar svømmeknappen med sjøhest inne i bassenget, står en Glaucus utenfor i mørket, plaskende, malende, vått i vått, klar for å telle skipbrudne fra gatas mørke ocean. På den flytende membranen mellombrenningene i Økerns asfaltjungel skummer kunsten over av energi og morild.

Når slusene åpnes i luke 2, inviteres hele byen til bokbad: En kunstnerkjent for «dødse fra ti´ern» med sin virtuose penn, helt uten frykt for det litterære mageplasket. Ordflommen kan fremkalle våte drømmer og sprutende latter. Ord som gjør dypdykk i sjelen, mens andre surfer på overflaten. Noen ord er søte og naive mens andre maler fanden på veggen. Denne stjernen av en perledykker i flytende norsk byr på språklige perler og «stagediving».

AD_VENT Kunsten å vente – er en utradisjonell julekalender som byr på unike kunstopplevelser i offentlig rom. Lukene i kalenderen er ekte dører i byen og tallene er ekte husnummer. Tallet på luken er både adressen og datoen. Bak dørene skjuler det seg overraskelser i form av billedkunst musikk, litteratur, teater, performance eller dans.

Vi vil rette en stor takk til Kulturetaten i Oslo, KORO og Kulturrådet for deres positive engasjement og finansielle støtte. Dette gjør det mulig for AD_VENT å kunne gi Oslos befolkning unike kunstopplevelser i «ventetiden» – helt gratis.