Luke nummer 10

Denne luken er den ærverdige inngangsdøren til Deichman Grünerløkka, på Schous Plass 10. Over de gule dobbeltdørene i nybarokk stil er det uglemotiver hugget i stein. Det er alt annet enn tilfeldig. I den greske mytologien viste den greske visdomsgudinnen Athene seg ofte i skikkelsen av en ugle. Ugler har siden den gang blitt forbundet med intelligens og kunnskap. Athene var også gudinnen for kunst, ferdigheter og læring. Derfor tegnet arkitekt August Nielsen uglene inn som voktere av Norges første hus bygd spesielt til bibliotekformål.Ugler er ikke bare kloke, men også gode jegere – som er oppe om natten og kan fly helt lydløst. Dette passer veldig godt til overraskelsen denne dagen. Kunsteren, som har røtter fra byens natteliv og «under ground», klarer å uttrykke seg høylydt og lydløst på samme tid. Dette er en intelligent kunst som jager tillit og toleranse, og som gir deg følelsen av å fly på vinger av musikalsk tilhørighet. I en tid hvor vanlige flyturer er i Lockdown, la heller kunstneren ta deg med på en indre reise.Kunstneren som har skapt tallet på døra arbeider spontant og ekspressivt. Kunsten kan relateres til arte povera-bevegelsen som har vært en viktig inspirasjonskilde for materialbruk og anvendelse av rommet. Her er alt ekte og rett på sak. Ingen ugler i mosen.

AD_VENT Kunsten å vente – er en utradisjonell julekalender som byr på unike kunstopplevelser i offentlig rom. Lukene i kalenderen er ekte dører i byen og tallene er ekte husnummer. Tallet på luken er både adressen og datoen. Bak dørene skjuler det seg overraskelser i form av billedkunst musikk, litteratur, teater, performance eller dans.

Vi vil rette en stor takk til Kulturetaten i Oslo, KORO og Kulturrådet for deres positive engasjement og finansielle støtte. Dette gjør det mulig for AD_VENT å kunne gi Oslos befolkning unike kunstopplevelser i «ventetiden» – helt gratis.